# What was the sale price?

–1 vote
1,254 views

Prior to a sale 17 tee shirts sold at £8 each.

The Summer sale began and a further 85 tee shirts were sold at a reduced price.

The average amount paid for each tee shirt over the whole time was £6.

What was the sale price?

posted Sep 4, 2015

+1 vote

£5.60
.
Total sales = £6 * (85 + 17) = £612
Sales normal price = £8 * 17 = £136
That leaves £612 - £136 = £476 for the remaining 85 shirts => at £5.60

answer Sep 5, 2015 by
+1 vote

The answer is 5.60

There were 17 shirts sold at 8.00 each.
There were 85 shirts sold at ____ each.
Their combined totals need to reach \$612.00 in order for the average to be \$6.00 since there were 102 shirts sold.

17 * 8 + 85 * X = 612
136 + 85 * X = 612
85X = 476
X = 476 / 85
X = 5.60

answer Sep 9, 2015 by anonymous
–1 vote

If 17 shirts sell at \$8.00 and 85 shirts sell at a value x, and their average price is \$6.00, this means that the 85 shirts must compensate for the 17 shirts sold at \$2.00 above the average
2.00 x 17 = \$34.00
34.00/85 = \$.60
\$6.00 - \$.60 = \$5.40

answer Sep 10, 2015 by anonymous
34 / 85 = 0.40, not 0.60.
Using 0.40 results in \$5.60.

Similar Puzzles

A brand new Mobile Phone was on sale at 20% as a promotional offer.
By what per cent must the Mobile price be increased to sell it at the original price again?

+1 vote

If the price off a dress was cut by 20% for a sale, by what percentage off the sale price must it be increased by to resell it at the original price?

+1 vote

If the price of a dress is cut by 25 to make a sell then what percentage of the sale price must be increased to sell the dress at original price?