top button
Flag Notify
    Connect to us
      Facebook Login
      Site Registration

Facebook Login
Site Registration

Boat Time puzzle: When will the boats meet first time and second time?

+2 votes
175 views

There are 2 points A and B in a river which is flowing at 5kmph. Distance between A and B is 300 kms. Two boats with speed 10 kmph and 15 kmph (in still water) start at A and B respectively. When will the boats meet first time and second time?

posted Aug 13, 2015 by anonymous

Share this puzzle
Facebook Share Button Twitter Share Button LinkedIn Share Button

1 Answer

0 votes

To answer the question, first I have to assume the following:
a: river flows from A to B
b: boat-1 starts from point A toward point B and boat-2 starts from point B toward point A
c: second meeting occurs after boat-1 arrive at point B and boat-2 arrive at point A and then both boats return to point of origin
First meeting: 12 hours
boat-1 and boat-2 meet at point C which is L1 km from A or (300-L1) km from B in T1 hours
boat-1 relative speed = (10+5) = 15 kph and boat-2 relative speed = (15-5) = 10 kph
boat-1 travels 15 x T1 = L1 and boat-2 travels 10 x T1 = 300 - L1 -----> L1 = 180 km
First meeting is 180 km : 15 kph = 12 hours
Second Meeting: 40 hours
boat-1 arrives at B in (300 km : 15 kph) = 20 hours and boat-2 arrives at A in (300 km : 10 kph) = 30 hours
when boat-2 returns to origin, boat-1 has traveled to origin (30 - 20) = 10 hours
boat-1 returns with relative speed (10 - 5)= 5 kph and boat-2 (15 + 5)= 20kph
boat-1 and boat-2 meet at point D which is L2 km from A in T2 hours or (300-L2) km from B in (T2+10) hours
boat-2 relative speed = (15+5) = 20 kph and boat-1 relative speed = (10-5) = 5 kph
boat-2 travels 20 x T2 = L2 and boat- travels 5 x (T2+10) = 300 - L2 -----> L2 = 200 km
Second meeting is (200 km : 20 kph) + 30 hours = 40 hours since time of start

answer Oct 17, 2015 by Parlin Simanjuntak



Similar Puzzles
0 votes

Two men start a bicycle race at triangular track ABC.

Starting from the point A simultaneously, one of them traverse the track in clockwise sense A-> B -> C & the other in anticlockwise sense A-> C-> B with their respective constant speed. After 4 min from the start, they first meet at B and then continue the race.

After what minimum time they meet first at B, will they again meet at B? Distance AB=500m, BC=400m, CA=300m

0 votes

Two trains 132 metres and 108 metres in length are running towards each other on parallel lines , one at the rate of 32 km per hour and another at 40 km per hour .
In what time will they be clear of each other from the moment they meet ?

+1 vote

A & B are two stations 660 km apart. A train starts from A at 8 a.m. and travels towards B at 120 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m. and travels towards A at 150 km/hr. At what time do they meet?

0 votes

Kajal and Rajendra start running from the same place at the rate of 7.6 kmph and 7.85 kmph respectively.
What time in hours will they take to be 13.5 km apart, if they run in the same direction?

0 votes

A boat covers 24 km upstream and 36 km downstream in 6 hours, while it covers 36 km upstream and 24 km downstream is 13/2 hours. What is the velocity of the current?

Contact Us
+91 9880187415
sales@queryhome.net
support@queryhome.net
#280, 3rd floor, 5th Main
6th Sector, HSR Layout
Bangalore-560102
Karnataka INDIA.
QUERY HOME
...