A Tank with a leak in the bottom is filled in 15 hours and without leak it could have been filled in 12 hours. How much time it will take the leak to empty the tank?

+2 votes

A Tank with a leak in the bottom is filled in 15 hours and without leak it could have been filled in 12 hours. How much time it will take the leak to empty the tank?

+3 votes

+1 vote

To fill the tank without leak =12 hrs

To fill the tank with leak =15 hrs

consider the capacity of the tank is 100%

To fill 25% of the tank without leak =12/4=3 hrs

To fill 20%of the tank with leak=15/5=3 hrs

hence, time taken to fill 25%of tank without leak=time taken to fill 20% of tank with leak

25%-20%=5% of tank is leaked for every 3 hrs

time taken to leak 100%of the tank=(100/5)*3=60 hrs

...