top button
Flag Notify
    Connect to us
      Facebook Login
      Site Registration Why to Join

    Get Free Puzzle Updates

Facebook Login
Site Registration

Which is the better offer and how much he can save?

+1 vote
76 views

On an article with marked price Rs.40000, a customer has a choice between three successive, 2 discounts of 20%, 20% and 10% and three successive discount of 40%, 5% and 5%.
Which is the better offer and how much he can save?

posted May 27, 2016 by anonymous

Share this puzzle
Facebook Share Button Twitter Share Button LinkedIn Share Button

2 Answers

0 votes

Cost Price=C.P.=Rs. 40,000
1st set of successive discounts=20%, 20%, 10%
2nd set of Successive discounts=40%, 5%, 5%
S.P. of 1st set=80% of 80% of 90% of Rs.40,000=Rs. 23,040
S.P. of 2nd set=60% of 95% of 95% of Rs. 40000=Rs. 21660
Therefore,
The 2nd offer is better,
Customer can save (Rs.23040-Rs.21660)=Rs1380
Ans is Rs. 1380

answer May 27, 2016 by Jaikumar Bhatia
0 votes

First choice
Rs 40000 x 0,8 = Rs 32000
Rs 32000 x 0,8 = Rs 25600
Rs 25600 x 0,9 = Rs 23040
new price is Rs 23040
Second choice
Rs 40000 x 0,6 = Rs 24000
Rs 24000 x 0,95=Rs 22800
Rs 22800 x 0,95=Rs 21660
new price is Rs 21660
Therefore second choice is the best offer
Customer can save : 23040 - 21660 = Rs 1380

answer Jun 4, 2016 by anonymous



Similar Puzzles
+1 vote

Many students applied for a technical job for a month(April) but only two among them successfully completed the technical rounds. It was time for the final Interview. The interviewer asked both the students whether they would like to have 10 crores rupees for the month or, Re. 1 on day 1, Rs. 2 on day 2, Rs. 4 on day 3 , doubling up everyday till the last day of the month.
Student 1 chose 10 crore rupees. Student 2 chose the other option.
Which student made a better choice and how much was the profit?

+1 vote

A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole.
What is the quantity he sold at 18% profit ?

0 votes

If a shopkeeper purchases cashew-nuts at s. 700 per kg, and sells it at Rs 45 per 50 gms, then he will have how much profit or loss percentage?

0 votes

Rohan buys an old bike for Rs. 13500 and spends Rs. 4250 on its repairs.
If he sells the bike for Rs. 27000, what is his gain in percent?

Contact Us
+91 9880187415
sales@queryhome.net
support@queryhome.net
#280, 3rd floor, 5th Main
6th Sector, HSR Layout
Bangalore-560102
Karnataka INDIA.
QUERY HOME
...